четвъртък, 19 януари 2017 г.

Румен Радев заяви, че ще бъде президент независимо от партийна принадлежност, религия и етнос

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва като президент и вицепрезидент

 | обновено на 19.01.17 в 11:59

БГНЕС

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва в парламента в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит, след като председателят на НС Цецка Цачева прочете решението, с което ЦИК обяви Радев и Йотова за избрани за президент и вицепрезидент на Република България.
Официалните лица бяха посрещнати от представителна гвардейска рота пред централния вход на Народното събрание. На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, премиерът в оставка Бойко Борисов, министри, членове на Конституционния съд, главният прокурор Сотир Цацаров, представители на дипломатическия корпус и други.
Държавност се гради с натрупване, каза в първото си обръщение президентът Румен Радев:
Затова бих желал да изкажа благодарности към своите предшественици. България постигна важни стратегически цели – членството в ЕС и НАТО. От панорамен поглед страната е изпълнила програмата на историческия преход.
Според Радев българите искат личности в парламента и ограничаване на партийните субсидии, и отговорност на народните представители е да намерят решение на тези граждански очаквания. Той каза, че реформата на Изборния кодекс трябва да е такава, че да не създаде повече проблеми, отколкото се опитва да реши.
Липсата на справедливост е друг структурен проблем на българското общество и съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание, отбеляза той:
Обществените очаквания са фокусирани в съдебната система, която е призвана да бъде стожер на справедливостта. Тук погледът на европейските партньори и на гражданите виждат едно и също – правосъдието е бавно, общественият авторитет на правосъдната власт е нисък, шири се усещане за безнаказаност. Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание. Сянката на несправедливостта лежи върху двете най-важни социални системи – здравеопазването и образованиетоПроведените реформи не създадоха работещи механизми. В пустинята на Прехода не трябва да изоставяме немощните и най-бедните – сред тях са хората с увреждания и пенсионерите. 
Нерешените проблеми на Прехода прераснаха в опустошителна демографска криза, подчерта той и заяви, че е важно да се създадат условията, при които младите да остават в България, да създават семейства и да раждат децата си тук, а българите, живеещи в чужбина, да не късат духовната връзка с родината.

Румен Радев заяви, че ще бъде президент на всички българи, независимо от партийна принадлежност, религия и етнос. Той обеща:
Ще работя с всички сили сънародниците ни зад граница да усещат подкрепата и грижите на България. Ще използвам всички възможности за насърчаване на диалога и взаимодействието  между институциите, политическите и обществените сили. Ще следя институциите да работят за дългосрочните интереси на страната. Ще отстоявам надпартийността на институцията и ще се противопоставям решително на опитите за разделение и поляризация на обществото. Културата редом с образованието е другият стожер на националната идентичност. Държавната подкрепа е задължителна за развитието на нашата култура в епохата на глобализация.
Българската конституция отрежда на президента важни прерогативи в сферата на външната политика и сигурността:
България днес е член на ЕС и НАТО. Членството в двата съюза е стратегически избор, който не трябва да бъде поставен под въпрос, той почива на споделени ценности и отговорности с останалите партньори. Ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последователно отстояване на националния интерес в рамките на двете семейства, с активно участие в изработването на общите решения. Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратно. Тази политика трябва да бъде отворена към света и да печели приятели и партньори, а не врагове. България има потенциал да засили активната си роля в Югоизточна Европа с инициативи и действия за повишаване на сигурността.
Радев изрази убеденост, че Европейският съюз няма да се разпадне и ще бъдат намерени начини за запазването му:
Убеден съм, че Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена. Отговорът на всички кризи е в солидарните ни усилия за тяхното преодоляване. Предстоящото председателство на ЕС е предизвикателство за България и огромна отговорност. Мигрантската криза изисква цялостна европейска политика. Трябват решителни мерки за охрана на границата и за пресичане пътя на нелегалната миграция. България трябва да се придържа към Дъблинското споразумение. Гарантирането на сигурността на България и българите се превръща в приоритетна задача. Ще работя за изграждане на въоръжени сили, способни не само да участват достойно в колективната отбрана на НАТО, но да гарантират териториалната цялост на страната. Ще следя отблизо действията на отговорните институции, защото в този сложен процес от избора на новото въоръжение ще зависят за десетилетия наред отбранителните ни способности. Ще работя за подобряване на социалния статус на военнослужещите. Ще настоявам за водене на реална бойна подготовка, като важен елемент от съвременните отбранителни способности.
Очевидна е кризата между ЕС и НАТО, от една страна, и Русия, от друга. Засилването на конфронтацията не е път за нейното решаване. Студената война е печален опит от миналото. В този контекст смятам, че ролята на държавния глава не е да екзалтира тревогите и да посочва враг, а да способства за разрешаването на кризата с механизмите на съюзите, в които членуваме. Вярвам, че резултатите от президентските избори в САЩ и новата политическа конюнктура в света дават надежда за скорошно възстановяване на диалога, подчерта Радев.
"Mалко думи, но резултатни действия" е кредото на новозибрания президент:
Убеден съм, че няма да решим проблемите с бодряшка декламация, а с точни диагнози и конкретни мерки, изтъкна Радев и подчерта, че заедно с Илияна Йотова ще вложат всичките си сили, за да оправдаят доверието на хората:
Убеден съм, че с таланта на нацията, с ясна визия, с разумни реформи и с общи усилия ще изградим по-справедливо общество и ще превърнем България в модерна, динамична и достойна държава.

bnr.bg

0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.