събота, 3 март 2018 г.

Георги Киряков: Борисов е в капан

Снимка: Мария Христова

В момента Бойко Борисов е в опасен капан около сделката с ЧЕЗ и капанът може да щракне. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" политологът Георги Киряков:


От една страна, ако сделката се осъществи, той ще има проблем с обществото, защото обществената реакция беше много силна и продължава да е силна и докато не се отговори на въпросите, които са зададени в публичното пространство (не от някакви отговорни фактори, а от обществени фигури, не само, а и от цялото общество), то дотогава няма да има спокойствие в самото общество. Другата страна на капана е, че ако сделката не се осъществи, тогава хората, които по някакъв начин стоят зад нея - ако вярваме на думите на Гинка Върбакова, въпреки че те са противоречиви - може да поискат, след като не е станало тяхното, да бутнат правителството.
Един от най-важните въпроси, разбира се, е "кои са тези гадове", ако мога да цитирам премиера - кои са тези гадове, които за пореден път се опитват да разклатят не само неговата стабилност - психическа и политическа, но и стабилността на държавата. Защо не ги посочи, вече толкова време не ги посочва? Какво точно целят? Каква е целта на комплота, който му организират от време на време? Все пак се беше разбрал с всички. Нали е компромисният премиер, премиер на стабилността. Какви са причините от време на време да му подливат вода? И в това студено време тази вода става на лед.
Задължение на премиера е като е казал „А“ да каже и „Б“, тоест освен "кои са тези гадове" да каже и откъде са, подчерта Киряков и акцентира върху неяснотите около сделката за ЧЕЗ:
Много странности се случват около тази продажба. Има посещение на чешкия премиер в България с неясна цел и неясен разговор, никой не разбра точно какво са си говорили двамата премиери. Но е възможно и конспиративните теории вече развиват тези тези, че това посещение е било част от договарянето на сделката, с неясен за тогава все още купувач.
Цялата ситуация в момента хвърля сериозна сянка на съмнение върху това дали България е нормална държава и дали управляващите в тази държава могат да се справят с предизвикателствата - не само вътрешнополитически, но и общоевропейски. Вниманието наистина се отклонява в посока, която не е желана не само от България, но и от Европа, особено ако имаме предвид, че в тази сделка с ЧЕЗ има намесени някакви руски и грузински интереси, както се твърди, обобщи политологът.  

Източник:bnr.bg

0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.