вторник, 3 януари 2017 г.

Лютви Местан:Терористичното насилие в Турция се превръща в ежедневие

                                                                     2/1/2017 19:09Позиция на председателя на ДОСТ Лютви Местан по повод на терористичния атентат в Истанбул

В първите часове на Новата 2017-та година зловещото лице на тероризма отново напомни за себе си. В истанбулския нощен клуб „Рейна“ бяха убити 39 празнуващи Новата година посетители, а над 40 са ранените. За РТурция, колкото и ужасно да звучи това, терористичното насилие се превръща в ежедневие.  

Терористите неслучайно са избрали новогодишната вечер, в която  споделяме мечтите си за по-щастливи времена на мир, сигурност, добруване и благоденствие. Целта им е да внушат, че злото е неизкоренимо, а терористите едва ли не непобедими. 

Ето защо, когато и днес изразяваме своята дълбока скръб за жертвите от терористичния акт, ние искаме и да припомним, че противодействието на асиметричната заплаха тероризъм трябва да бъде не само свързано с адекватни сили за сигурност и полиция, но и с нови нестандартни политически и граждански форми на противодействие. 

Независимо, че днес РТурция плаща най-висока цена, тероризмът не е проблем на която и да е отделно взета страна, а отдавна изисква колкото се може по-широка европейска и световна солидарност. Това означава завръщане към идеята за силен Европейски съюз и откровен, принципен и ясен интеграционен диалог със страните, които и без официално да са членки на ЕС, с усилията си укрепват неговата сигурност. 


Скърбим за жертвите и пострадалите, зовем Европа и света за мъдрост и истинска солидарност. ПРЕСЦЕНТЪР НА ПП ДОСТ

0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.