четвъртък, 5 януари 2017 г.

Проф. Николай Овчаров: Паметникът на кирилицата ще носи българския дух на Антарктида


Паметникът на кирилицата ще носи българския дух на Антарктида. Това каза пред Радио „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров. 

Той уточни, че проектът за паметника е съвместен с Монголия и припомни, че преди година и половина в монголската столица Улан Батор беше открит първият Паметник на кирилицата. 

„Смисълът на паметника е факелът, който разнася славянската писменост по света" каза проф. Овчаров и добави, че в случая с антарктическия паметник, новото е включването на ампули с пръст от различни свети места от българските земи, т.е. това вече е не само паметник на кирилицата, но и носи повече българския дух. 

Той обясни, че вътре има пръст от Велико Търново, Плиска и Преслав, както й от гроба на хан Кубрат. "Антарктида е място, на което си дават среща всичките народи и това, че ние имаме една от първите бази, ни прави една от сериозните страни на ледения континент“, коментира проф. Николай Овчаров. 

Той допълни, че днес паметникът ще бъде официално представен в посолството на Монголия. "Без съдействието на посланика на Република Монголия трудно можеше да се осъществи идеята", каза още проф. Овчаров.

Информационна агенция "Фокус"

0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.