неделя, 1 юли 2018 г.

Бивш затворник от Белене дари средства за реставрация на джамия

Снимки:Авторът

73-годишният бивш затворник от Белене Ремзи Йозтюрк от Бурса дари 1000 лева за ремонт и реставрация на джамията в ардинското село Любино, която е една от най-старите на територията на общината. 

Дарението му е провокирано от желанието да се ремонтира Домът на Аллаха в родното му село. 


Тук сме родени и не трябва да забравяме откъде сме тръгнали. Джамиите са местата, където укрепваме и пазим съмосъзнанието си и научаваме религията и ценностите си“, заяви Ремзи Йозтюрк. 
През 1989 г. е прогонен от родината си в Турция 

Той е роден през 1945 година в Любино. През 1967 г. се преселва в айтоското село Черноград. По време на т.нар. „Възродителен процес“ е лежал 36 месеца в лагер в Белене. През 1989 г. е прогонен от родината си в Турция без да взима нито един багаж. В Турция има над 20 години трудов стаж като сервитьор. Има двама синове и една дъщеря. Радва се на осем внуци и правнуци.

Уникалната архитектурна ценност е изградена около 1807 г.



Председателят на Джамийското настоятелство в Любино Гюнер Мюмюн благодари на дарителя за благородния му жест. Той уточни, че досега са събрани 5 489 лв. в дарителската сметка за реставрирането на джамията. 
Молитвеният дом в Любино е на два етажа, като втория е предназначен за жените. Минарето е с височина 20 метра със самостоятелен вход и се забелязва от далечно разстояние. Уникалната архитектурна ценност е изградена през 1222 г. по хиджра (около 1807 г.) от местни майстори-строители. 


Откриха банкова сметка за реставрацията на джамията





Единствена е в Източните Родопи, която има приземно помещение под основното молитвено помещение. Пред входа на джамията са руините на медресето, което е подготвяло духовници с по-нисък ранг – ходжи, имами, а в последствие е престроено за духовно училище.

Дарителските средства за реставриране на джамията в Любино се събират в български левове в банкова сметка: 


IBAN BG88STSA93000024707607, 
BIC:STSABGSF



Гюнер ШЮКРИ
*********************************************