вторник, 13 март 2018 г.

Румен Радев:Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но тръгнa като политик

Снимака:БГНЕС

Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик. Това заяви държавният глава Румен Радев, коментирайки визитата на патриарха на Русия у нас и отправените от него упреци срещу България и нейния президент.


 Но аз не съм само президент, но и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи, добави Радев. Според него е важен въпросът „кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение, да експлоатира кризата в нашите отношения”, каза президентът Радев.

Нашата признателност към Русия е признателност на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата признателност не е за сметка на нашето достойнство. Тази позиция аз по категоричен начин отстоях пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които бяха на срещата. Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят. Затова предпочитам от тази среща и от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето Освобождение, подчерта още Румен Радев. Българската православна църква /БПЦ/ трябва да отчита, че от двете страни на границата между Република България и Република Македония ние имаме общи имена, ние имаме обща история. 

Сделката за ЧЕЗ

Правителството дължи на българския народ отговори каква е схемата на финансиране на сделката за ЧЕЗ и също така по какъв начин тази сделка получи политическа подкрепа. Защото всички знаем, че без такава, подобна фирма не може да получи банково финансиране, коментира Радев сделката за ЧЕЗ и желанието на правителството да участва в нея. Докато не е ясен този въпрос за схемата на финансиране, няма как да знаем под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на г-жа Гинка Върбакова, подчерта Радев. За него е важен въпросът кой води преговори от името на българската държава и кой води преговори от името на Върбакова. 

РАДЕВ СВИКА КСНС ПРЕЗ АПРИЛ


„Смея да кажа и го твърдя категорично, че до момента аз нямах информация по този въпрос. Изрично настоях да получа такава от компетентните органи, която регулярно е изпращана до правителството. Ето защо смятам за основателно да бъде свикам и Консултативен съвет по националната сигурност /КСНС/, на който да бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната“ каза президентът като уточни, че ще свика съвета през втората половина на април.

Източник:БГНЕС

0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.