вторник, 9 януари 2018 г.

''В нашата страна се говори много за корупцията, но малко се прави за превенцията на корупцията''

В нашата страна се говори много за корупцията, но малко се прави за превенцията на корупцията

Това заяви в предаването "Преди всички" Владимир Добрев, началник на областната структура на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в Пазарджик. 

Той напуска поста си след 15-и януари, след като през декември се опита с нестандартен подход превантивно да информира служителите си за последиците от корупцията, като ги заведе в затвора и организира лекция за длъжностните престъпления.

Не ми харесва начина на управление в Изпълнителната агенция. С действията си ръководството ми показа, че не желае да работи с мен. Наложено ми бе наказание, с което се търсеше повод да бъда наказан, коментира Добрев пред "Хоризонт". Относно мотивите за декемврийското посещение в затвора, предизвикало силен отзвук сред служителите на Агенцията, Владимир Добрев заяви:
Правеше ми впечатление, че структурата на ДАНС в Пазарджик проявява интерес към нашата служба. Прецених, че е по-добре аз да ги заведа в затвора, да им покажа условията, и ако някой от служителите има такива намерения или върши нещо нередно, по-добре е да се предотврати едно престъпление, отколкото да се извърши, и след това да се търси начин да се разкрива.
Вина за корупцията в автомобилната администрация носи и държавата, смята Добрев:
Държавата е дала много ниски заплати на служителите и не се грижи за тях. На служителите могат да се дават допълнителни стимули – например за храна, но това не се прави. Един от факторите е ниската заплата. Другият фактор – законът ни дава доста голяма власт. И третият фактор за корупцията специално при нас е лошата кадрова политика.
Трябва да има точни и ясни критерии, по които да се определят щатните бройки за всеки областен отдел на Агенцията, допълни Владимир Добрев. По думите му, трябва да има и ясни изисквания, на които да отговарят кандидатите за работа в Изпълнителната агенция:
Защото сред многото компетентни служители има и неграмотници, които не могат да пишат.
Запитан би ли повторил действията си по дисциплиниране на служителите с посещение в затвора към днешна дата, Добрев отговори:
Изобщо няма да се замисля, пак ще ги заведа в затвора.

Източник:БНР
Интервю на Веселина Миланова с Владимир Добрев

0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.