събота, 29 април 2017 г.

Курбан за здраве и благополучие в Жълтуша


Над 2 000 души от ардинското село Жълтуша(Ардино).


Рудозем, Мадан, Неделино, Златоград и околните села Падина, Бял извор, Седларци и Еньовче участваха в традиционния мевлид-курбан за здраве и благополучие. 

На религиозното събиране, което се провежда за 18-ти пореден път след сполетялото природно бедствие – торнадо в района през месец май 1999 година, бяха четени айети от Свещената книга на мюсюлманите - Корана под ръководството на бившия имамин на неделинското село Пресека Мюмюн Байрам. 

ЕДИН ТОН МЕСО

Организатори на проявата са местните жители.
Всички присъстващи бяха нагостени с 32 казана пилаф, сготвен от местния майстор-готвач Тихомир Александров. Това, което остана, се раздаде на хората за вкъщи. 
На курбана са използвани над един тон месо и 800 кг. ориз. Местната фирма „Родопея” осигури на всички по кофичка айран. Организаторите изпратиха от вкусното ястие и на болните пациенти и персонала на болниците в Ардино и Мадан, както и на потребителите на Защитеното жилище в Ардино и на всички бригади, които работиха по обектите в района.




Кметът на Жълтуша Карамфил Димитров изказа сърдечните си благодарности на съселяните си за подкрепата и отзивчивостта.
Благородното дело уважиха председателят на областния съвет на ДПС инж. Изет Шабан, председателят на общинския съвет в Ардино Сезгин Байрям, зам.-кметът на община Ардино Наско Кичуков.




71-годишният Мусат Търкошев от смолянското село Върбина всяка година посещава курбан-мевлида в Жълтуша. "Хората тук са много гостоприемни. Надявам се тази традиция да продължи и за в бъдеще", заяви родопчанинът.



Гюнер ШЮКРИ,Кърджали
Снимки: АВТОРЪТ

******************************
HABERBG.NET-НОВИНИТЕ С ДВА ЕЗИКА


0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.