сряда, 12 април 2017 г.

Отец от Благоевград се оплаква:Храмовете са малко на брой

                  

Храмовете в Благоевград са малко на брой и трудно успяват да приемат всички вярващи особено на големите християнски празници като Великден. 


Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин отец Стоян Бербатов, свещенослужител в Благоевград. По отношение състоянието на църквите в областния център, той коментира, че е добро. 
„В общи линии храмовете се поддържат. Разбира се, има някои забележки по отношение на стенописите – всички знаем за какво става въпрос, но това, което имаме като наличност, се поддържа. В храмовете в Благоевград човек може да отиде, за да запали свещичка, да се помоли или да присъства на богослужение“, каза още отец Бербатов.


Той допълни, че освен недостиг на храмове може да се каже, че има и недостатъчен брой свещеници. „За съжаление, отново ще кажа, че особено по празниците този недостиг се усеща много“, коментира отец Бербатов.
Според него трудно може да се каже дали българинът е вярващ човек, защото като цяло това е въпрос, който е труден за отговаряне. 


„От друга страна не е християнски да се анализира духовното и душевното състояние на един човек пък камо ли на цял един народ. Всеки човек си знае какво му е в душата. Има някакви явни признаци за оживяване на духа, на духовното състояние, има и някои други негативни прояви, които свидетелстват за някакъв духовен упадък на морални ценности и въобще на цялостното духовно състояние на народа“, обясни отец Бербатов, подчертавайки, че Христос ни учи да погледнем в себе си, затова ако следваме неговото послание, то тогава ще може да променим и всички около нас.

Информацията е на Ливия НИНОВА
Информационна агенция "Фокус"

0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.