събота, 25 февруари 2017 г.

Без машини за гласуване на Парламентарните избориЦентралната избирателна комисия отстрани фирма "Лирекс" като доставчик на устройства за машинно гласуване и прекрати обявената обществена поръчка


Това стана въз основа на доклада на техническата комисия, която установи, че предложените от фирмата технически условия не отговарят на посочените параметри. Затова ценовата оферта не е отваряна. 

От доклада на комисията става ясно, че фирмата може да достави устройствата не по-рано от 20-и март, като те ще бъдат с фабрично качен софтуер. Тя обаче не поема ангажимент да достави устройствата в чужбина. Не поема ангажимент и за обучението на секционните комисии, а само на районните. 

В обявената поръчка срокът за доставка е 10-и март, а инсталирането на софтуера трябва да стане до 17-и март. 

ПРИЧИНАТА НА ПРЕКРАТЯВАНЕТО

Ето защо техническата комисия е препоръчала обществената поръчка за доставка на устройства за машинно гласуване да бъде прекратена, поясни членът на ЦИК Владимир Пенев: С така представения доклад, с протоколно решение на Централната избирателна комисия, след което да се вземе решение за отсраняване на участника, за прекратяване на обществената поръчка. 
По-ранна дата от 20-и март не могат да гарантират. Многократно се опитахме да изясним възможно ли е да се изпълни поръчката съобразно условията, т.е. да бъдат доставени машините до 10-и, съответно - с инсталиран софтуер до 17-и. Беше категорично заявено от страна участника, че това не е възможно. 

На зададен въпрос как се оценява рискът от неизпълнение, отговорът от участника, т.ел от управителя е на фирмата, която заяви желанието си да участва, беше: "до 50 процента", поясни Владимир Пенев.

Източник:Българско Националнo Радио/bnr.bg
Снимка:БГНЕС

0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.