понеделник, 5 декември 2016 г.

И Матео Ренци подава оставка като Борисов

Премиерът Матео Ренци призна, че не е успял да убеди италианците в конституционните промени. Той разбра, че губи час след приключване на вота, чийто краен резултат с отговор „не” е 59,11%.

публикувано на 05.12.16 в 02:11
Отрицателният вот спечели убедително. Поздравявам лидерите на кампанията за гласуване с НЕ. Надявам се, че те ще работят в интерес на Италия и италианците. Още този следобед ще свикам заседание на кабинета, на което ще благодаря на колегите си за изключителното приключение, през което преминахме заедно. След това ще отида при президента и ще връча оставката си, каза Ренци.

Премиерът заяви, че след като се срещне днес с министерския съвет,  ще отиде при президента на страната Серджо Матарела да подаде оставка. Президентът може и да не я приеме и Ренци да бъде помолен да остане на поста, поне докато парламентът приеме проектобюджета, което трябва да стане до края на месеца.

Освен това, в момента в Италия няма система за провеждане на избори, защото новият изборен закон е подложен на обсъждане от Конституционния съд заради жалби, че е некоституционен, за какъвто е обявен и предишният изборен закон. По този повод гласоподавател сподели
Гласувах с НЕ. Така че, нека видим каква е ситуацията. Изглежда много объркана. Не виждам алтернатива в момента от политическа гледна точка. Не знам какъв сценарий ни чака. Малко съм недоверчив. Има малко положителни перспективи в момента. 
Политици от дясното пространство казаха, че целта на референдума не е била той да се превърне в плебисцит „за” или „против” Ренци, което в крайна сметка се получи, а от друга страна Конституцията остана непроменена.

ИСКАНЕ НА НОВИ ИЗБОРИ

Популисткото Движение "Пет звезди" поиска възможно най-бързо нови избори и заяви, че е готово да управлява Италия, след като Матео Ренци обяви, че ще подаде оставка. Движението, оглавявано от комика Бепе Грило, беше начело на кампанията за гласуване против предлаганите конституционни промени.

Преди референдума финансовите пазари и европейските политически лидери се опасяваха, че ако Ренци подаде оставка, може да се стигне до политическа парализа на Италия



СТАБИЛНА ИЛИ АНТИДЕМОКРАТИЧНА РЕФОРМА?

Реформата на Ренци предвиждаше концентриране на властта в ръцете на правителството, което според премиера щеше да направи Италия по-стабилна. Критиците я определяха като антидемократична.

Преди референдума финансовите пазари и европейските политически лидери се опасяваха, че ако Ренци подаде оставка, може да се стигне до политическа парализа на Италия, която да се отрази на нестабилните банки в страната и да доведе до нова криза в еврозоната.

Избирателната активност достигна 68,41%. Лидерът на дясната партия "Северна лига" Матео Салвини изрази задоволство от високата избирателна активност. Салвини определи резултата от референдума като ясно поражение за представителите на върхушката както в Италия, така и в чужбина, където са подкрепяли премиера Ренци.
Парламентарният лидер на партията на бившия премиер Силвио Берлускони "Напред Италия" Ренато Брунета заяви, че Ренци ще си тръгне, а с него и влиятелните лобита, които също претърпяха поражение.

Източник:БНР
АвторЕлена Шаханова - кор. на БНР в Италия

0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.