петък, 6 май 2022 г.

Туристи от България се включиха в пролетния празник Какава в Одрин



След двегодишна пауза заради Ковид-19 хиляди турци, както и туристи от България и Гърция, се стекоха в пограничния град Одрин за участие в пролетния празник Какава Хъдреллез.


Какава Хъдреллез е един от най-живописните и колоритни празници, посветен на пролетта в западните окръзи на Турция - Одрин и Къркларели,предава БТА.


През 2017 г. празникът бе включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство в Турция и в Република Северна Македония.


Той съвпада по време с християнския Гергьовден, който в България се празнува на 6 май като Ден на храбростта.


Рекорден брой, около 100 000 души, са се включили в празненствата вчера и днес в Одрин, които са подновени след двегодишно прекъсване заради пандемията и затова са по-многолюдни и по-оживени в сравнение с преди.


Какава е празник не само на Турция, а на цялото човечество, заяви валията на града Екрем Джаналп.


Кулминацията на празника е запалването на огъня Какава, около който се провеждат различни забавления. Организира се и прескачане на огъня.Много турци, българи, гърци се включиха във увеселенията, танцуваха в ритмите на ромската музика, веселиха се до насита, посочват одрински медии.


Името на традиционния празник, който се корени в древността, идва от легендата за двамата братя-Хъдър и Илияз, които били покровители на хората, животните и плодородието. Двамата братя пътували по различни места и само веднъж в годината - на 6 май - се събирали на богата трапеза, на която разказвали какви добри дела са извършили за хората, животните, природата. Поради това се приема като празник на пролетта, след който започва плодородното лято. В редица страни са казва Хъдреллез, Какава, Хафтамал, Егридже, Едирлез и др.


Нахиде Дениз,БТА

0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.