вторник, 15 октомври 2019 г.

Джок Полфрийман напусна Центъра за настаняване на мигранти в Бусманци

Снимка:BGNES

Австралиецът Джок Полфрийман напусна днес малко след 19 часа Центъра за настаняване на мигранти в Бусманци. 


Полфрийман ще бъде настанен на адрес и ще се явява ежеседмично в районното управление, докато не отпадне забраната да напуска страната.
Той заяви, че отива при приятели и настоя, че няма намерение да напуска страната, докато съдът не се произнесе окончателно за предсрочното му освобождаване. Каза, че не знае дали би останал да живее продължително в България, ако условното му освобождаване бъде потвърдено, но призна, че такива са били плановете му преди политическите и обществени настроения, провокирани от решението на Софийския апелативен съд отпреди 26 дни.


Посочи още, че е готов да изплати обезщетението на семейството на убития Андрей Монов, но смята, че все още не е готов да се срещне с неговите родители. Разказа, че преди време неговите родители потърсили контакт със семейството на Монов, но до среща не се е стигнало. Полфрийман отказа повече коментари и обеща, след като преосмисли случилото се, отново да се види с журналисти. 

Миналия месец той бе освободен шест години и половина преди края на 20-годишната си присъда за убийството на Андрей Монов. По-рано днес неговият адвокат Калин Ангелов заяви, че МВР няма намерение да го освобождава.
Преди това стана ясно, че дирекция „Миграция“ проверява дали са изпълнени условията той да бъде освободен.

Конфискуван паспорт?

Около 16,30 ч. адвокат Калин Ангелов, написа във Фейсбук профила на австралиеца следното:
„По последна информация МВР не пуска Джок Полфрийман, а му прави обиск на вещите, за да му конфискува паспорта.
EDIT: Паспортът туко-що е бил конфискуван от служители на МВР без НИКАКВО обяснение“.
На профила има и актуална снимка на самия австралиец, на която той държи документ за самоличност.
Проверката на дирекция "Миграция" дали са изпълнени условията Джок Полфрийман да бъде освободен от дома за бежанци в Бусманци бе по искане на адвоката на австралийския гражданин.


Неясноти около свободата на движение на Полфрийман


И до днес не бе ясно на какво точно правно основание Полфрийман, който преди месец беше освободен от състав на Софийския апелативен съд предсрочно от затвора, продължава да не може да се движи свободно. 
Че това е проблем, заради който страната ни може да бъде осъдена от Европейския съд за правата на човека, вчера предупреди председателят на Върховния касационен съд в безпрецедентно обръщение. 

  В него Лозан Панов поиска от съдебния състав, който гледа искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде възобновено делото за предсрочното освобождаване на австралиеца, да го направи възможно по-бързо и после разкритикува политическите спекулации, последвали освобождаването на Полфрийман. 

0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.