вторник, 23 октомври 2018 г.

Турските националисти без Ердоган тръгват на местните избори

Снимка:HABERBG.NET

Партията на националистическото действие“ (ПНД) обяви, че няма да се коалира с управляващата „Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за предстоящите през март 2019 година местни избори. 

Това става на фона на нарастващия конфликт между двете партии за дебата около „национализма“ и проектозакон за амнистия, което, както пише електронното издание на вестник Hurryiet, е сигнал, че идва краят на „Народния съюз“ межди двете партии, който бе формиран по-рано през 2018 година.

БАХЧЕЛИ СИ ИМА СВОЙ ПЛАН

 „Ние ще имаме свой план за местните избори. Изтегляме се от искането ни за коалиция (с ПСР - бел. ред.)“, каза лидерът на ПНД Девлет Бахчели на парламентарната си група. 


Никой съюз не може да оцелее, когато едната партия е отхвърлена и принудена да отстъпва постоянно“, добави той, пише още агенция "Фокус".
СЪЮЗЪТ ЗАПОЧНА НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ПРЕЗ ЮНИ

Припомняме, че ПНД и ПСР образуваха „Народния съюз“ за президентските и парламентарните избори на 24 юни т.г., които завършиха с избирането на Ердоган за първия държавен глава с изпълнителни правомощия в рамките на президентската република. 


🔺 Двете партии се обтегнаха, след като Бахчели внесе законопроект за
частично амнистиране на някои престъпници

Турските медии отбелязват, че напоследък отношенията между двете партии се обтегнаха, след като ПНД внесе законопроект в парламента за частично амнистиране на някои престъпници. ПСР реагира остро на предложението. 

Друг източник на напрежение се появи, когато административния съд на страната нареди възстановяването на националната клетва в училищата на територията на Турция, която бе отменена през 2009-а година. Докато ПСР разкритикува остро съда, ПНД го защити и обвини управляващата партия, че подкопава турския национален фундамент на страната.

Източник:Агенция ''Фокус ''

0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.