сряда, 6 декември 2017 г.

Шаранът е най- търсен на пазара в Шумен

Шаранът е най- търсен на пазара в Шумен, показа репортерска проверка на Радио „Фокус“- Шумен


И на самия Никулден търговията с предпочитаната за празничната трапеза риба остава оживена. Интересът е основно към живата риба. Средната цена е около 5,50 лв. за килограм, като най- често се купуват шарани с тегло 2-3 кг. Засилено търсене от страна на купувачите има още от началото на седмицата, предпочитанието е за риба от местни водоеми и развъдници. 
Клиенти от Южна България
По думите на търговците запитване за местна риба е имало и от клиенти от Южна България.  Според собственик на развъдник цената от 5,50 лв. трудно покрива разхода за отглеждането на шарана от личинка до тегло 3 кг, което отнема близо 3 години, но е съобразена с покупателната възможност на хората и остава почти непроменена в сравнение с миналата година. 
Предпочитат „народна“риба
Другата предпочитана  риба, която на пазара наричат „народна“ е толстолобът, който се предлага за 2,50- 3,00 лв. за килограм.  Средната цена е около 5,50 лв. за килограм, като
 най- често се купуват шарани с тегло 2-3 кг. 
06.12.2017. ШУМЕН
Търговци коментираха, че цената му е по-ниска в сравнение със сома, който  струва над 10 лв. , като в същото време от 3- килограмов толстолоб спокойно може да се приготви ястие за 5- членно семейство, тъй като от тази риба не се изхвърля почти нищо.

Ивелина ИВАНОВА
Агенция Фокус

0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.