петък, 13 октомври 2017 г.

Задържали сириец с българско гражданство в София, бил се за Ислямска Държава(СНИМКИ/ВИДЕО)

        


През 2013-а се е присъединил към редиците на Ислямска държава на територията на Сирия


Командир на Ислямска държава с българско гражданство е задържан в София, съобщи прокуратурата. Арестът е извършен в края на септември, а заедно с него са задържани още двама души - мъж и жена. По искане на Специализираната прокуратура на 1 октомври 2017 г. Специализираният наказателен съд е взел най-тежката мярка за неотклонение –„Задържане под стража" за тримата, а на 10 октомври Апелативният специализиран наказателен съд е потвърдил определението на първата инстанция.

Освен за тероризъм срещу тях се води разследване и за незаконно производство и разпространение на тютюн за наргиле. Според прокуратурата тази дейност е служила като прикритие и основен източник на финансиране на групата и най-вече за основната фигура в нея – български гражданин от сирийски произход с основно участие във въоръжените формирования на Ислямска държава.
МВР Пресцентър

По информация на прокуратурата той е получил българско гражданство през 2008 г, а през 2013-а се е присъединил към редиците на Ислямска държава на територията на Сирия. Там той е бил фигура с ръководни функции и е взимал активно участие в бойните действия, допълват от обвинението.


При претърсвания е открит автентичен документ, подписан от един от лидерите на ИДИЛ, удостоверяващ принадлежността на мъжа към организацията и даващ му право на свободен достъп и неограничено преминаване по цялата линия на водените бойни действия.

Дарикнюз.бг

0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.