вторник, 8 август 2017 г.

''Срокът на задграничните паспорти да се увеличи от 5 на 10 г.''
С промени в Закона за българските документи за самоличност предлагаме увеличаване на срока на задграничните паспорти от 5 на 10 г. 


Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Денят започва“ по БНТ.„Днес предстои обявяване на обществено обсъждане на Закона за българските документи за самоличност. С това изменение, което предвиждаме, мисля, че нашите съграждани в чужбина най-много ще усетят облекчението“, каза Захариева. 

Тя посочи, че изменението ще засегне всички. Министър Захариева поясни, че най-голямото облекчение, което ще усетят хората, е възможността за подаване онлайн на заявленията за издаване на български документи. 

„Повечето от нашите съграждани живеят по-далеч от консулските служби“

„Повечето от нашите съграждани живеят по-далеч от консулските служби“, отбеляза тя и обясни, че няма как да бъдат открити такива във всеки град, в който има българи. „До момента изискването е това заявление да може да става само чрез електронен подпис, издаден от България. Има такава административна услуга, но за година и половина са подадени само две заявления по електронен път“, посочи министър Захариева. Тя поясни, че изменението в Закона предвижда да може и този, който няма електронен подпис да подаде заявлението като прикачи копие от актуалния си документ към него. Захариева поясни, че условието е, документите да се получат лично в консулската служба, тъй като при предаването им ще се види дали това е лицето, което ги е подало. Министърът допълни, че с новия закон се съкращават и сроковете за тази услуга. Вицепремиерът добави, че с него се дава и възможност за получаване на документите чрез куриери. Екатерина Захариева обясни, че ако заявлението е подадено лично, документите ще могат да се получават чрез куриер. 

Министърът на външните работи каза още, че вече са доставени посттерминали в 4 гранични представителства.


 Информационна агенция "Фокус"

0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.