петък, 3 март 2017 г.

Отбелязваме 139-ата годишнина от Освобождението


   
Преди 139 години, на този ден, е  подписан Санстефанският мирен договор, с който се слага край на Руско-турската освободителна война и се създава Третата българска държава


За първи път Трети март се чества през 1880 г., две години след Освобождението. 

Довечера от 18:30 на пл. "Народно събрание" започва тържествената заря-проверка по случай Трети март, която "Хоризонт" ще излъчи пряко. Час по-късно президентът Румен Радев ще даде традиционен прием в Централния военен клуб. По повод националния празник гой написа в социалните мрежи: Да си българин не е участ. Да си българин е чест! Това са го знаели нашите възрожденци. Нека го знаем и ние!


НА ВРЪХ ШИПКА

Както всяка година, на връх Шипка ще има тържества по повод годишнината от освобождението. Церемонията започва в 11:30 ч.  Сутринта Старозагорският митрополит Кипрян ще отслужи заупокойна света литургия в храма „Рождество Христово“ в Шипка, а след това – панихида за загиналите в епичната битка.  Пътят през прохода е отворен само в посока Казанлък – Шипка до 14 ч.

СОФИЯ

Успоредно с церемонията на връх Шипка, пред паметника на Незнайния воин в София ще има тържествена церемония по издигането на националното знаме. Тържествените прояви в града започнаха с празничен благодарствен молебен в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", оглавен от патриарх Неофит. Пред Паметника на Незнайния воин от 11 се проведе ритуал по издигане на българското знаме. Българска музика от различни жанрове ще звучи през целия ден в зала "България" в столицата. Музикалният маратон с участието на 15 формации, сред които и Джазбендът на БНР, ще продължи до 20 ч. Картата за достъп през целия ден е 6 лева и може да се използва многоктарно.  
РУСЕ

Столичната община, Фондация "Героите на България" и сдружението на приятелите на Русия "Александър Невски" организират, пред паметника на българския опълченец в София, честване, на което ще се съберат общественици и  младежи. Председателят на Фондация "Героите на България" Любомир Коларов подчерта: Акцентът е върху тази вековна дружба, която свързва нашите два народа и не бива да се отказваме от нейните традиции. Ще участват много деца, което ми е много приятно, ще има рецитации от различни училища. 
В Националния военно-исторически музей посетителите ще могат да видят оригинала на знамето, станало първообраз на националния ни трибагреник -  ушитото от Стилияна Параскевова и дъщеря ѝ знаме, предназначено за българските опълченски дружини в Руско-турската война. 

То обаче не взема участие в бойни действия. Бялото, зеленото и червеното се срещат в различни знамена от националноосвободителното ни движение, но, съчетани в тази последователност, те се срещат за пръв път в това знаме. Учредителното събрание приема член 23 от Търновската конституция, регламентиращ трибагреника. НВИМ и НИМ са обявили ден на отворените врати  Цената на всички исторически книги, собственост на НИМ е намалена с 50%. 

Източник:Българско Национално Радио
Снимки:БГНЕС



0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.