събота, 10 декември 2016 г.

Експлозия на цистерни в село Хитрино отне живота на петима души

Разказ от Хитрино: Жена ми отиде на работа и изгоря жива!
По думите на кмета на общината Нуридин Басри, има срутена къща, в която са затрупани деца. Извикани са всички екипи на пожарната. Снимка: кадър, Нова тв

Петима души са загинали, а над 20 са били ранени при експлозия на цистерни с газ пропан-бутан в село Хитрино рано тази сутрин, след като товарен влак дерайлира в района на гарата.
По данни на полицията експлозията е предизвикана от последните два вагона на композицията, които са закачили далекопровода на гарата. 

Голяма част от къщите в района на гарата в Хитрино са засегнати от последвалия пожар

Голяма част от къщите в района на гарата в Хитрино са засегнати от последвалия пожар. Най-вероятно ще се наложи евакуация на жителите. Има пострадали. По думите на кмета на общината Нуридин Басри, има срутена къща, в която са затрупани деца. Извикани са всички екипи на пожарната. 
Временно движението през село Хитрино е ограничено, съобщиха от "Пътна полиция". Осигурен е обходен маршрут.
Пета жертва след взрива в Хитрино, 18-годишен младеж почина
Аварията е станала в 5.37 часа тази сутрин. Чули са се два много силни взрива. Хората казват, че мястото в долната част на селото е огнен ад. Всички къщи са сринати. Срината е сградата на автогарата, на общината. В къщите, които са в долната част на селото, има затрупани хора. Никой не знае колко точно са те.
Трагедията е голяма в Хитрино, каза в "Събота 150 Минчо Ламбрев - генерален директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Той поясни:
В 5.37 часа товарен влак на фирмата „Булбмаркет“, който се движи от гара Дружба до Русе - Север и който е с голям тонаж - 1750 тона, с два локомотива начело на композицията, с цистерни пълни с пропилен и четири цистерни, пълни с пропан бутан и предохранни вагони, които са задължителни за влака, при влизането си в гара Хитрино дерайлира. По моите сведения, над седем са вагоните , които са дерайлирали. Единият от тях се взревява и нанася погром върху къщите и постройките в близост до железопътната линия.
Пътническият влак, с който е трябвало да направят среща на гара Хитрино, е изчаквал на гара Висока поляна и не е бил на място, където е станала трагедията. От пътническото движение няма никакви проблеми и пътниците ще бъдат извозени с автобуси през гара Хитрино до Самуил, каза Ламбрев и добави още, че до този момент никога не е имало проблеми с релсовия път в този участък. По свидетелски показания, една от възможните причини за инцидента, може да е и влизането с по-висока скорост на влака в гарата:
По сведения на постовия стрелочник, който е бил на смяна и на когото са изгорели ръцете от инцидента, влакът е влязъл с по-голяма скорост, но това не мога да го гарантирам, преди да видим данните от локомотивите. За отклонение влакът трябва да влезе с максимална скорост до 40 км. в час. Това ще го проверим на място. Много от стълбовете, които са в близост до железния път, са свалени на земята, цялата контактна мрежа е прегоряла, т.е. няма ток в междугарията, и ще трябва да възстановяваме доста време тези щети.
Два екипа на Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна от специализирания отряд за оперативна дейност са изпратени в Хитрино, потвърди за "Хоризонт" комисар Тихомир Тотев.
От Варна са изпратени и коли с аварийно-спасителна техника, които са оборудвани с термокамери за откриване на хора в развалините. Във Военноморската болница във Варна очакват в Клиниката по изгаряния да пристигнат пострадали хора, транспортирани от екип на Спешна помощ.
Пожарни от Русе, от Търговище, от Разград, от Шумен и от всички общини около Шумен също помагат за потушаването на пожара, но е прекъснат водопровода, с който се зареждат самите цистерни за гасене на пожара.

По информация на местните, загиналите са много повече


По информация на местните, загиналите са много повече. Хората обвиняват пожарната и полицията, че са пристигнали по-късно от очакваното. 

Екипи на МВР от Русе, Шумен, Варна и Търговище са на мястото на инцидента, за да окажат помощ на хората от село Хитрино, каза за "Хоризонт" Ася Йорданова, говорител на Областната дирекция на МВР - Шумен. 

Няма опасност от последващи взривове в района на инцидента в село Хитрино, съобщи в предаването "Закуска на тревата"Валентин Кръстев от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението":

На мястото на произшествието сме изпратили 12 пожарни и спасителни екипа от Шумен, Търговище, Варна и Русе, както и екипи на "Бързата помощ". Създадена е организация за евакуиране на хората в района на инцидента. Към гара Хитрино пътува заместник-министър Красимир Ципов и главен комисар Николай Николов. Няма опасност от последващи взривове. Пожарът не е овладян напълно, но е под контрол.

Премиерът Бойко Борисов и министър Ивайло Московски пътуват към мястото на инцидента в село ХитриноВсе още не е установена самоличността на всички загинали при взрива. Това заяви пред "Хоризонт" главният секретар на МВР Георги Костов. Той потвърди, че към момента ранените са повече от 20:
Има разрушени сгради. Не можем да изключим хипотезите, че под тях има вероятност да има и затрупани граждани. Всички сигнали се проверяват. Рано е да коментираме каквото и да е.

Долната половина на село Хитрино е напълно евакуирана. 
Министърът на здравеопазването Петър Москов съобщи за "Хоризонт", че трима пострадали с тежки изгаряния при инцидента в Хитрино вече са транспортирани в Клиниката по изгаряния във Военноморската болница във Варна.
Продължават да пристигат линейки от Хитрино в МБАЛ – Шумен, каза директорът на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов:
Голяма част от пострадалите са със съчетани травми, с изгаряния в различна степен и на различна площ, с множество стъкла и  други предмети, набити в меките тъкани, фрактури на крайници, на ребра, с лицеви травми… Картината е много сериозна.
18-годишно момче е починало в шуменската болница в резултат от тежките наранявания, получени при трагедията в Хитрино.

Засега откритите загинали са петима

Засега откритите загинали са петима, но главен комисар Николай Николов посочи, че е възможно да има още загинали, телата на които засега не са открити.
Предвид и най-малкия възможен риск е наредена евакуация на хората от селото, които са в опасната зона, т.е на около 500 метра от мястото, обясни комисар Николай Николов в предаването ни "Закуска на тревата":
В готовност са и екипите на военно-въздушните сили да направим евакуация и с медицински хеликоптер, ако е необходимо. Към момента не е. Пожарите са овладени. Не очакваме нов взрив, но предвид и най-малкия възможен взрив е наредена евакуация. Тези, които не се подчинят, ще бъдат принудително изведени с полицейски сили.
От Министерството на транспорта информираха , че екип от звеното за разследване на пътни инциденти пътува към Хитрино заедно с Бисер Мничев - главен ревизор на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Създадена е организация за овладяване на последиците от тежкия инцидент.

Красимир Косев, който отговаря за общинската "Гражданска защита", каза, че разрушенията наистина са невероятни и такова нещо не е виждал никога през живота си, че аварията е много голяма и просто хората самите, които са били в долната част на селото отначало дори не са разбрали какво става. Самите хора, които са евакуирани, се намират в горната част на селото сега, тъй като долу, в долната част е забранено изобщо оставането на каквито и да е хора, тъй като се смята, че има и отровни вещества, които се отделят при горенето:
В къщи беше сестра ми. Къщата я няма. Тя живее на 100 метра от ж.п.линията. Пострада и зет ми. Жертви има много. Те имат две дъщери. Видяли са една ярка светлина и те са погледнали навън и стъклата, които са изхвърчали, са ги порязали, а децата са се скрили под леглото. Нищо им няма - разказва жител на село Хитрино.Източник:bnr.bg

0 yorum:

Публикуване на коментар

Всеки може да коментира по статията.